Пришибська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ!!!

Дата: 30.07.2021 10:11
Кількість переглядів: 734

ЗА ШІСТЬ МІСЯЦІВ 2021 РОКУ В УКРАЇНІ НА БОТУЛІЗМ ЗАХВОРІЛИ 43 ЛЮДИНИ, ШЕСТЕРО З НИХ ПОМЕРЛИ

Порівнюючи з минулим роком, цьогоріч тенденції негативні. Зокрема, за весь 2020 рік захворіло 65 людей, а померло — чотири.

Цього року понад 67,0% людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки. Переважно хворіли люди віком 18–59 років (83,7%).

У 2021 році захворювання на ботулізм було зареєстровано у: Волинській (2), Дніпропетровській (1), Житомирській (4), Київській (1), Львівській (6), Одеській (2), Тернопільській (4), Харківській (1), Херсонській (1), Хмельницькій (4), Черкаській (5), Чернівецькій (2), Чернігівській (7) областях та м. Київ (1).

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків — 37,2%) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків — 34,9%). Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням: інших кулінарних виробів із м’яса (у 3 людей, які захворіли); овочевих та грибних консервів (у 4 людей, які захворіли); рибних консервів чи морської соленої/копченої риби (у 5 людей, які захворіли).

 

 

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

сильно виражена сухість у роті;

важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

запаморочення;

короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Шляхи зараження ботулізмом

Бактерії ботулізму поширені повсюдно в природі, але, як правило, не завдають шкоди своїм носіям: домашнім і диким тваринам, птахам, рибам, а паразитують виключно в організмі людини. Вчені виявили, що потрапляння ботулізму в людський організм відбувається через вживання заражених продуктів харчування. Особливо багато бактерій ботулізму в грибах, які консервують і вживають дбайливі господині.

Збудники ботулізму - анаеробні мікроби, які можуть існувати тільки в безкисневому середовищі, де підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Консервація, що виключає потрапляння кисню, є найбільш сприятливим середовищем для розмноження бактерій.

Найбільшу загрозу для здоров'я мають домашні консерви. Заражені ботуліновою бактерією, вони не відрізняються від нормальних ні кольором, ні запахом, ні навіть смаком. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а гніздами. Ось чому одні люди, які вживали продукти з однієї банки, захворюють на ботулізм, а інші - ні.

Однак не тільки консерви несуть смертельну небезпеку. В історії медицини були зафіксовані спалахи хвороби після вживання в їжу самостійно приготовленої кров'яної ковбаси та копченої риби. Лікарі зробили небезпідставне припущення, яке потім підтвердилося науково і практично, що саме продукти, приготовлені в домашніх, а не в технічних умовах, найчастіше викликають ботулізм.

Діагностика та лікування ботулізму

Як і будь-яке шлунково-кишкове захворювання, ботулізм викликає розлад роботи шлунку, що супроводжується блювотою і зневодненням. Як правило, ботулотоксин виявляється при лабораторних дослідженнях біологічного матеріалу: крові, сечі, калу. Наявність токсинів ботулізму виявляється відразу, тому постановка діагнозу не змусить довго чекати.

Для попередження летального результату використовують протиботуліністичні сироватки, які пригнічують патогенну флору, вбивають ботулінову бактерію і знижують інтоксикацію.

Захворювання на ботулізм може викликати численні негативні наслідки: розвиток міозиту, ураження нервових вузлів, особливо вузлів серця, сприяє розвитку пневмонії, пієлонефриту і навіть сепсису

Варто також пам'ятати, що перенесений ботулізм не формує імунітету до збудника. Це означає, що хворий, що хворів на ботулізм, може захворіти знову.

Профілактика на випередження

Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи профілактики ботулізму, ніж лікувати його. Ботулотоксин не призводить до зміни кольору, запаху або смаку їжі, тому виявити заражені продукти неможливо, тож вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів на випередження.

* Перед вживанням продукти, зокрема гриби, на які припадає 70% усіх випадків інфікування хворобою, необхідно прогріти 30 хвилин при температурі 120°C.

* Копчена риба,ковбасні вироби та сало повинні зберігатися при температурі не вище 10°C. У випадку виникнення підозри в недотриманні магазином чи торговцем на ринку відповідної температури зберігання риби та ковбасних виробів краще взагалі нічого не купувати в цьому місці.

* Відмовтеся від покупки консервів грибів, м'яса і риби з рук. Ніколи не можна бути точно впевненим, в яких умовах були виготовлені ці консерви. Перед придбанням консервів в магазинах, уважно оглядайте банку. Консерви з роздутою кришкою є потенційно небезпечними.

* Фрукти та овочі мають бути свіжими, ретельно очищатися від пилу і бруду. Перезрілі та зіпсовані продукти не бажано використовувати до вживання.

Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше після садових робіт. Привчіть до цього дітей. Тільки чистота та гігієна зможуть уберегти вас від страшної недуги.

 

Начальник управління                                                               Олег НАЗАРЕЦЬ

 

Юлія ПОТРЕБА(05326) 51634


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь