Пришибська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Про профілактику отруєнь людей нітратами води.

Дата: 16.02.2022 08:38
Кількість переглядів: 717

Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує, що не зважаючи на те, що останнім часом в ЗМІ з’явилась велика кількість інформації про небезпеку нітратів питної води, особливо для немовлят, в Україні продовжують реєструватись випадки отруєння дітей раннього віку з летальними випадками. 

В поточному році на території м. Кременчука (район приватної забудови вулиці Виноградна та Насосна на Правобережній частині міста) зареєстровані  надзвичайно високі показники вмісту нітратів в питній воді колодязів, якими користуються вагітні жінки. Вміст нітратів сягнув більше, як 500 мг/куб дм  - при нормі 50 мг/куб дм.

Нітрати — це солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітри» широко використовуються як мінеральні добрива в сільському господарстві, а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті. На жаль, в результаті нераціональної і необдуманої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів в рослинних продуктах, питній воді, що, в свою чергу, призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.
 
Чим небезпечні нітрати для Вашого організму? Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння. Безпечною для дорослої людини дозою нітратів є 150—200 мг на добу, гранично допустимою — 500 мг, токсичною може бути доза більша за 600 мг. 

За яких умов може виникнути отруєння нітратами?
 
Пам'ятайте, що Ви можете зазнати хронічної або гострої нітратної інтоксикації, якщо будете вживати забруднені нітратами овочі та питну воду!


  Які ж ознаки гострого отруєння нітратами?


        Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість); різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка); запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах;
 задишка; порушення координації;
 зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень; у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан. Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.

Пам'ятайте! Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Якщо дитині віком 0—3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 80—100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. У Вашому організмі виникає цілий ряд порушень: підвищується концентрація метгемоглобіну крові — більше 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин;
 можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовидільних шляхів;
 дистрофічні зміни в серцевому м'язі; захворювання і порушення функції нирок;
 порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатнос
ті та розумової активності тощо.

З метою запобігання виникнення отруєнь серед населення, ведеться лабораторний контроль за вмістом нітратів в питній воді. За результатами досліджень виявлено, що 41% з працюючих колодязів не відповідають вимогам санітарних норм по вмісту нітратів. Рівень нітратів у деяких колодязях сягає 213,0 мг/дм3.

Постійно контролюється вода колодязів, якими користуються вагітні жінки та діти до 3-х років життя, які обстежуються при постановці вагітної на облік до жіночої консультації, або дитини до дитячої консультації.

При вживанні води з джерел децентралізованого водопостачання будьте дуже обережними! Перевіряйне воду, яку п’єте ви, та ваші діти, на вміст нітратів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь