Африканська чума свиней (АЧС): що треба знати та як розпізнати
Африканська чума свиней (АЧС) - інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней.
Треба знати, що:
– африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині;
– смертність свиней може сягати до 100%;
– вилікувати АЧС неможливо - вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням - умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;
– у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення!
– ознаки захворювання проявляються у свиней через 3-12 діб після зараження;
– вірус хвороби може зберігатися в:
• у трупах свиней - до 2,5 місяців;
• у замороженому м’ясі (–20 °C) - безкінечно;
• у копченій ковбасі та м’ясопродуктах - упродовж 5 місяців і більше;
• у солонині - до року;
• у гною та ґрунті залежно від пори року: до 3 місяців;
– термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50 °C).
В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина - власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання.
Щоб ваше господарство не було інфіковане АЧС:
• Перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями. Вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник!
• Якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте у цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус поширюється через диких кабанів.
• Не впускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.
• Не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати.
• Не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.
• Не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати.
• Щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, - обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів.
• Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу!
Лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.